De culinaire traditie van de Abdij van Maredsous

De kaas van Maredsous

Omdat de hoeve van de Abdij een grote hoeveelheid melk van uitstekende kwaliteit produceerde, besloten de monniken in 1953 om hun eigen kaas te gaan maken. Ze volgden het model van de beroemde Port-Salut en knoopten weer aan bij oeroude rijpingsmethodes om tot een uitzonderlijk product te komen: een kaas met korst die meteen hoge ogen gooide.

In 1959 droegen de monniken de productie over aan de regionale melkerij van Herve. Maar de kaas van Maredsous krijgt zijn unieke karakter nog steeds tijdens de rijping in de kelders van de Abdij. Dit is de ideale omgeving voor de omvorming van de gestremde melk die voor de kaasbereiding dient.

De bieren van Maredsous

De onvervalste benedictijnentraditie is echter vooral terug te vinden in de bieren van Maredsous: het blond bier met een alcoholgehalte van 6%, het bruin bier met een alcoholgehalte van 8% en de tripel met een alcoholgehalte van 10% rijpen twee maanden lang in de kelder om dan pas verdeeld te worden.   

De tere aroma’s van fruit of karamel van deze bieren passen perfect bij de parfums van de Maredsous-kaas, in een subtiel en harmonieus samenspel...

De bakkerij & de banketbakkerij

Onze ambachtelijke bakkers koppelen hun ervaring altijd al aan de oeroude recepten van de Abdij, om u ambachtelijke producten van kwaliteit te kunnen aanbieden.

De producten die vervaardigd worden in de ateliers van de Abdij worden uitsluitend verkocht in de cafetaria van het Centrum St Joseph: u vindt ze nergens anders.

Het brood van de monniken wordt nog steeds volgens hetzelfde recept gebakken, maar het tarwebrood is het resultaat van een mengeling van echt tarwemeel, melk en zorgvuldig geselecteerde vetstof.

De grote en kleine taarten en het banketgebak worden met dezelfde vakkunde gemaakt.


© Abbaye de Maredsous 2007 | Designed by Streamsys